Zelenina v zimě

31. ledna 2013 v 15:28 | Tereza Genzerová
Jelikož zima pokročila a chřipkové bacily na nás útočí pokaždé když sejdeme z kopce, začali jsme ve velkém konzumovat naši uskladněnou zeleninu. Navíc pod stromečkem na mě čekal krásný keramický hrnec na kvašenou zeleninu. Takže už se nebylo na co vymlouvat, když byla zelenina i hrnec, musela jsem se do toho pustit.

Kvašená zelenina-pickles

Vynesla jsem ze sklepa kyblík s pískem. Letos poprvé se mi podařila úspěšně v písku uskladnit mrkev, petržel i červená řepa. Celý fígl je v dobrém sklepě a akorát vlhkém písku. Mrkající Zelenina by měla být zdravá a nepoškozená, nicméně já dala do písku i mrkev lehce ukousnutou od myši či mírně provrtanou červíkem. Zeleninu jsem z písku vytáhla a byla úplně stejná jako v říjnu, kdy jsem jí ukládala...
...čerstvá, voňavá, bio a hlavně NAŠE!

Zelenina se poté očistí, nastrouhá či nakrájí, podle druhu či chuti. Já do svého picklu naložila kromě mrkve a červené řepy i naše jablíčka a zbytek květáku. Vše se v míse promíchá se solí ( může se přidat i koření, bylinky, mořské řasy, křen...) a nechá se chvíli odstát, aby pěkně pustila šťávu. Soli se dává cca na 1 kg zeleniny 15g soli. Nakonec se natlačí do malého kvasícího hrnce. Pokud nemáte hrnec, můžete zeleninu naložit do jakékoliv skleněné či kameninové nádoby, důležité však je aby byla zeleniny zatížená. Podle chuti se dá kvašená zelenina jíst už druhý den, avšak čím prokvašenější tím lepšíSmějící se...



...a zdravější. Kvašená zelenina je v zimě vzácným zdrojem vitamínů, je stravitelnější. Dokonce působí antibioticky a protirakovinotvorně. A nejvíc Vás bude těšít a uzdravovat, když si naložíte zeleninu a ovoce z vlastní zahrádky.

Ostatní uskladnění zeleniny

Některou zeleninu ani nestihneme uskladnit a ona si tu tak s námi bydlí.


Samozřejmě zavařujeme, mrazíme a nově i sušíme, ale o tom zase příště...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Eva Janáková Eva Janáková | Web | 31. ledna 2013 v 17:59 | Reagovat

Paráda Terezko :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama